Wednesday, April 6, 2011

Matahari





Bagaimana dengan matahari?

Apakah kita sudah mengambil iktibar dari nya

Ya !

Iktibar dari matahari ;

Memberi manfaat utuk sekalian ummat , 

walaupun kadang kala terpaksa minum celaan

kerana menegakkan agama TUHAN .

8 comments:

  1. alhamdulillah..
    sangat bermanfaat..
    hehe, btw i the lucky followers,
    100th..heheheh :)

    ReplyDelete
  2. walaupun kadang kala terpaksa minum celaan

    kerana menegakkan agama TUHAN?

    can u explain it more faizal :D

    ReplyDelete
  3. pinqy taraturuu : syukran..moga kita sama-sama dapat membina diri n amal utuk persediaan menuju ke kampung halaman ..
    moga bermnfaat :)

    ReplyDelete
  4. saya makcik : moga dipermudahkan tutur,
    lihat pada matahari , sinarnya setiap hari dinyalakan utuk kepentinggan umat , namun , wujud rungutan dan kemarahan dari manusia yang tidak pernah kenal erti syukur pada Tuhan . Walau sering dimarahi dan dirunguti , still menjalankan tugas untuk menerangi bumi.
    sama juga seperti kita , bila nak menegakkan agama Tuhan atau nak mengajak membuat kebaikan , banyak sahaj halangan , saingan , tohmahan. Nak ajak buat baik , tapi , sering kali , orag bercakap belakang , bukan nak ikowt serta , tapi terus mencaci serata . Kerana apa , tugas utuk berubah menjadi baik dan mengajak utuk kembali pada tuhan , adalah tugas yang wajib dilakukan , sejak kita dilakukan.
    lihat pada Nabi Muhammad SAW , baginda , still berdakwah di mekkah , walpun , dihalang .
    konklusinya : walau ape pown berlaku , kita perlu menaburkan jasa dan mengajak membuat kebaikan sekaligus membetulkan diri kita sendiri agar , ummat islam terus menuju wawasan kerana apa ? sbb kita ini bersaudara . Dakwah ini luas cabagnya , hatta , dengan beperilaku baik sekalipun , insyaALLAH , ALLAH akan membuka hati mereka yang melihatnya utuk mengikuti sama .

    ReplyDelete
  5. oh oke get it now. dah paham.

    roughly said, norma masyarakat skrng lah kan.
    orang buat baik sikit, tegur ni, tegur sane,
    pesan ke arah kebaikan. then, dieorang akan pandang serong. cakap, apehal lah budak ni. nak tunjuk baik gaknye kan. bukan nak kate ape, tp tu mcm knyataan. ape ape pun tak bole nk lmah smngat lah bila kena gitu. and, kita pun yg buat baik, yg sntiasa brpesan pesan. jgn cpt bngga bila org lain puji. tu slh 1 mainan syaitan. nak khayalkan kite. then, nnti trpesong dah niat nak buat baik.

    btw, thnks for the xplaination.
    keep on dakwah.
    may Allah bless

    (iqa)

    ReplyDelete
  6. btw, this just my opinion based from
    pmrhatian lah kn. hee sory to say.

    ReplyDelete
  7. la...iqa rupenye..
    moga ALLAH reda pada setiap usaha kita

    ReplyDelete